Výnimočný futbalový zápas

Keď sa v médiách objavila správa, že podobne ako na zápase Slovan vs. Fenerbahce Istanbul aj na zápas s FC Wolvehamptonom nebudú môcť ísť dospelí fanúšikovia, len deti do 14 rokov, bola to výborná príležitosť, ako vidieť skvelý futbal a zároveň sa naučiť niečo o vulgarizme, rasizme a xenofóbii, ktoré na futbal nepatria. Žiaľ, mnoho zlých vecí sa na Slovensku prehliada a podceňuje. V Európe je to neprijateľné a má to svoje dôsledky. 

ŠK Slovan musel zaplatiť 50 000€ a 50 000€, dvakrát nevyberať vstupné a poučiť svojich fanúšikov, čo je prípustné a čo je neprípustné na futbalových zápasoch. Takáto výchova však prišla zo strany ŠK Slovan neskoro, a to ho stálo podľa slov I. Kmotríka ml. okolo 200 000€.

Dohodli sme sa ako učitelia, či by sme boli schopní a ochotní ísť na futbal, zistili sme záujem u rodičov, objednali veľký autobus a po vyučovaní vo štvrtok 24. októbra vyštartovali. Naivne sme si mysleli, že v Bratislave budeme mať čas na krátku prehliadku mesta na Dunaji. Žiaľ, cesta popod Strečno a bratislavské zápchy sú katastrofa. Čas v autobuse sme si krátili aj nacvičovaním pokrikov pre Slovan. Boli sme radi, keď sme sa krátko po úvodnom zahájení zápasu posadili za bránu Slovana a povzbudzovali na tomto krásnom a aj útulnom štadióne.

Atmosféru ste možno videli v televízii.  Bolo to fantastické, spolu 20 333 fanúšikov, detské povzbudzovanie, mexické vlny. Bolo to naozaj silné a aj dojímavé aj pre cca. 200 anglických fanúšikov, ktorí takéto niečo predtým nevideli. Prvý polčas bol super, druhý bol tiež skvelý, len smola pre Slovan. Však ste videli, my tiež.

Deti povzbudzovali do úplného konca, nakoniec potleskom ďakovali hráčom Slovana. Škoda, že len niektorí z týchto hráčov sa prišli rozlúčiť k tribúnam s deťmi. Tohoto mi je viac ľúto ako prehry. Deti si veľmi chceli tľapnúť s hráčmi, spraviť fotky.

Úprimne ďakujeme ŠK Slovan a UEFA za umožnenie deťom prísť a vidieť niečo neopakovateľné. ŠK Slovan možno stratil tisíce EUR, ale získal tisíce detských sŕdc, ktoré vedia fandiť bez vulgarizmov a nenávisti. Toto je vynikajúca investícia do lepšej budúcnosti.

Istým spôsobom môžeme zakričať: SLOVAN forever.

Ľuboš Froľo